Pascal összeadó gépe (Pascaline)

Adóbeszedő apja munkájának megkönnyítésére Pascal 19 évesen megalkotta a világ első fennmaradt mechanikus számológépet, mely automatikus helyérték átvitelképzéssel rendelkezett.

Pascaline

Az összeadandó számokat a doboz tetejének elején elhelyezkedő fémtárcsákkal lehetett beállítani, melyek körül a 0-9 számok voltak feliratozva. Egy számjegy beállításához egy tűszerű fémrudat kellet behelyezni a tárcsán a számnak megfelelő pozícióban lévő küllők közé és elfordítani a tárcsát az alul lévő ütközőig (hasonlóan, mint ahogy egy tárcsázós telefont használnánk). Miután az első szám összes számjegyét beállítottuk, az összeadás úgy történt, hogy egyszerűen „betárcsáztuk” a második szám összes számjegyét is. A szerkezetben egy gravitációs kilincsmű biztosította a nagyobb helyértéket képviselő fémtárcsa egy számértékkel való továbbforgatását, ha átvitel képződött a mellette lévő kisebb helyértékről. Az eredményt a doboz tetején hátul lévő kis ablakokon keresztül lehetett leolvasni.

Mivel a fémtárcsákat csak egy irányba lehetett forgatni, ezért a kivonást úgy lehetett elvégezni, hogy a kivonandó szám „kilences komplemensét” kellett az első számhoz hozzáadni. A művelet megkönnyítésére az eredményjelző ablaksorból kettő is volt a készülék dobozának tetején, a második sorban a betárcsázott szám kilences komponensét mutatva.

Még a szorzás műveletét is viszonylag könnyen el lehetett végezni a Pascaline-nal, de az osztást csak sorozatos kivonásokra visszavezetve tudta megvalósítani, így erre nem volt túl hatékony.

Pascal élete során több mint 50 darabot készített a kalkulátorból. A Pascaline volt a világon az első eladási céllal előállított ilyen fajta készülék.

A kalkulátorból szerencsés módon több példány is megmaradt és a mai napig működő képes.

Hírek, aktualitások

ECR 2019

ECR logo Az ECR2019 (Európai Radiológus Kongresszus és Szakkiállítás), a legnagyobb európai radiológiai találkozó keretében a Pascal Team Kft is bemutatta komplett digitális röntgenportfólióját.

Tovább ....

Pályázatok

PályázatokA Pascal Team Kft. mára már több európai uniós forrásból finanszírozott pályázatot nyert el mind a 2007-2013-as, mind pedig a 2014-2020 programozási időszakban.

Tovább ....

Névadónkról

Blaise Pascal

Blaise PascalBlaise Pascal korának egyik kiemelkedő és igen sokrétű tudósa 1623-ban született a Francia országi Clermont-Ferrant-ban. Meghatározó eredményeket ért el a matematika, a fizika, a filozófia, a teológia és az irodalom területén is ....

Tovább ....